ИСТОРИЯ

 

Марката Piaggio се гордее с дълга история в италианската промишленост и мобилност. Откриването на първи завод за производство на корабно оборудване от страна на  Енрико Пиаджо датира още от 1882 г., като две по-години по-късно е последвано от основаването на дружество Piaggio & C., извършено от Риналдо Пиаджо, а от 1889 г. дружеството започва да работи и в железопътния сектор.


Фирмата прави своя дебют в авиационния сектор през 1916 г., а през следващите години преминава през променливи етапи, за да стигне до света на две колела: в действителност,  дружеството е разделено през 1964 г. между I.A.M Rinaldo Piaggio (авиационен и железопътен сектор) и Piaggio & C., като последното било предназначено да съпътства възникването на модерната мобилност по пътищата на икономическия бум.

От 60-те години последват успехите, носещи логото на заводите в Понтедера. През 1967 г. се ражда моделът Ciao, основоположник на мотопедите с модерна концепция.


В периода 1990 г. - 1994 г. е създаден модела Piaggio Sfera, първият скутер с пластмасова каросерия, произведен в Понтедера, който е последван от модела Hexagon, важен етап от сегмента на максискутерите. Между 1973 г. и 1988 г. на пазара се налага моделът Bravo, докато по пътищата се движат нови скутери като Cosa, Superbravo, Grillo.

 

Роден като мотопед с 50 куб.см. през 1997 г. и наложил се веднага като силно иновативен,  моделът Liberty бързо става един от най-ценените скутери на пазара  на „високите колела“ - заслуга на една младежка и динамична линия и на добро качество на изработка с конкурента цена. Отличителна характеристика в неговата категория е вниманието към детайлите.

 

2001 е годината на дебюта на модела Beverly, изключително гъвкав, надежден и безопасен скутер, който предизвиква коренна промяна на пазара, като за кратък период от време става абсолютен лидер по продажби в бурния и престижен сегмент на високите колела. Следващата година се подновява изцяло като стил и техника и показва нов елегантен и отличителен изглед, предлага най-високо  ниво на оборудване и довършителни детайли в категорията и гарантира, както винаги, безопасност и производителност.

 

През 2012 г. гамата на бестселъра с високи колела на Piaggio се обогатява с нов модел, който насочва класата и елегантността на модела Beverly в посока спортно излъчване: идва Beverly SportTouring, с нов двигател 350 куб.см. (компактен като един 300 куб.см., но с работни характеристики на такъв с 400 куб.см.) Новороденият е първият скутер в света, който е оборудван с  ABS/ASR, за да използва максимално работните характеристики в пълна безопасност.

 

 

Безопасност, поведение на пътя и стабилност, недостижими за превозно средство на две колела, а заедно с това мощност и великолепие за чисто забавление и максимално удоволствие при управление: това са печелившите характеристики, които наложиха успеха на модела Mp3 още от 2006 г. Трите колела, две от които отпред, са революционната техническа интуиция, от която води началото си единственият в света скутер, дал нова дефиниция на самото разбиране за динамична стабилност.  Печеливша формула, която през годините доведе до увеличаване на версиите и оборудванията, удовлетворяващи изискванията на най-широката клиентела, до момента на раждането на модела Mp3 Hybrid, първият скутер в света с паралелно хибридно задвижване и технология plug-in, и на модела Mp3 Yourban, който използва изключителната стабилност и безопасност на Mp3 за лесно ползване в градска среда.

През 2007 г. беше представен моделът Piaggio HyS (Hybrid Scooter), прототипът  с хибридно задвижване, целящ да преобърне издъно сектора на градската мобилност. Проектиран в три различни прототипа, на базата на моделите Vespa LX, X8 и MP3, Hybrid Scooter на Piaggio допълва традиционния топлинен двигател с ниско въздействие върху околната среда с електрически двигател с нулеви емисии.

През 2012 г., с новия модел Piaggio X10, предлаган с три модерни двигателя – 125, 350 и 500 куб. см – за да бъдат удовлетворени най-различните нужди от придвижване, пътуването става ежедневен лукс и Piaggio се връща като главен герой в GT сегмента. Модерни, меки и завладяващи  линии, разработени в аеродинамичен тунел, много богато оборудване и работни характеристики на най-високо ниво,  моделът X10 е истински първенец на две колела, предназначен за тези, които търсят максимален комфорт върху превозно средство с истинска италианска елегантност.